eye.png


"Tunnelmat ja fiilikset myös sosiaalisessa mediassa #FutsalCopaHelsinki."


Futsal mahdollisuus suomalaiselle jalkapallolle

Panu Autio: ”Ihastus muuttui pian rakkaudeksi”

9.2.2016

Suomen futsalmaajoukkueen kapteeni ja Suomen historian ensimmäinen futsalammattilainen Panu Autio nostaa esiin futsalin hyödyt jalkapalloiluun ja sen, että futsal on mahdollisuus suomalaiselle jalkapallolle monipuolisuutensa ja hauskuutensa vuoksi.

- Futsalin avulla voi monipuolistaa työkalupakkiaan futarina. Sen avulla oppii uusia tekniikoita ja oivaltaa paremmin pelin perusperiaatteita. Futsalissa pääsee usein tuulettamaan maaleja. Brasiliassa nuoret pelaavat futsalia, futista, beachfutista ja footvolleyta. Kun katsoo minkä tahansa näiden lajien huippuja aikuisina - vaikkapa Neymaria tai Falcaota - huomaa että nuorena pallon kanssa on leikitty monipuolisesti, Autio painottaa.

PanuAutioFutsalistaISOMPI2.png

Autio pelasi maailman kovimmissa futsaliigoissa yhteensä 80 ottelua Espanjassa El Pozo Ciudad de Murcia F.S. ja Unión Àrfica Ceutí sekä Venäjällä FC Politech joukkueessa. Maailmalla vietettyjen vuosien aikana tietoa ja taitoa karttui rutkasti ja kunnianhimoinen futsalammattilainen kirjoitti myös futsalista kirjan. Suomen maajoukkueen kapteeni Panu Autio esittelee kirjassa lajin, pelin ja oman tarinansa. Tutustu Futsalista kirjaan tästä >>

- Futsal on päätöksentekopeli, jossa oppii tekemään omaa joukkuetta palvelevia valintoja pienessä tilassa ja lyhyessä ajassa. Tasapainoinen matala peliasento kehittyy ja palloa oppii suojaamaan ahtaissa paikoissa sekä käsittelemään jalkapohjalla. Kahden suunnan pelaaminen kehittyy, koska kaikki hyökkäävät ja kaikki puolustavat. Pelin rytmittäminen on erityisen tärkeää ja futsalissa sitä oppii aistimaan. Voittamisen taito ja henkinen kantti kasvaa, koska maaleja tulee paljon. Toistoja pelitilanteissa tulee paljon ja se näkyy suoraan kehityksenä, Autio listaa.

panu_autio_pk.jpg

Panu Autio: ”Ihastus muuttui pian rakkaudeksi”

Futsal tuo mukavasti vaihtelua ja piristystä joskus vähän pitkään ja harmaaseen suomifutiksen hallikauteen. Autio pelasi mittavan uran myös jalkapalloilija ja otteluita kertyi lähes kaksi sataa miesten ykkös- ja kakkosdivisioonassa. Futsalia Autio pelasi aluksi jalkapallon ohella talvisin, jonka jälkeen hurahti lajiin kokonaan.

- Kokeilin kerran ja ihastuin heti. Pelin tempo ja kokonaisvaltaisuus kiehtoivat. Ihastus muuttui pian rakkaudeksi. Yksittäisellä pelaajalla on iso vastuu pelistä, joten lopputulokseen pääsee vaikuttamaan paremmin. Monipuolinen taktiikka, näyttävät harhautukset ja komeat maalit ovat myös elementtejä, jotka koukuttivat.

Futsal tarjoaa kuningas jalkapallon kauneimmat elementit ja futsal on suosittua erityisesti Etelä-Amerikassa, mutta suosio kasvanut viime vuosien aikana Euroopassa ja Suomessa.

- Futsalissa ovat kaikki kuningas jalkapallon kauneimmat elementit hyvin yksinkertaisessa muodossa. Koen, että futsalilla lajina on vielä valtava potentiaali kehittyä ja kasvaa. Niin Suomessa kuin maailmallakin. Se on asia, mikä motivoi minua eteenpäin futsalin parissa, Panu jatkaa.